Pokojovky okrasné listem

Pokojové rostliny, které ohromí svými barevnými listy, krásnou kresbou a barvami jsou hit posledních let.

Obsah článku

Proč čekat několik měsíců než rostlina vykvete, když se z jejích listů můžete radovat celoročně. Víte z jakých druhů pokojovek vybírat, aby jste povýšili váš interiér na novou úroveň?

Calathea a stromathe

Calathea a stromathe jsou fascinující druhy z čeledi Marantaceae, které jsou okouzlující pro své nádherné a zajímavě vzorované a barevné listy. Tyto rostliny pocházejí z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Jejich listy mají výjimečnou schopnost reagovat na denní cyklus světla – během noci se stáhnou nahoru a během dne se roztáhnou a otevřou.

Charakteristickým rysem obou druhů jsou listy s barevnýmvzorem. Calathea má listy s pestrobarevnými pruhy, tečkami nebo proužky, které vytvářejí dojem, jako by byly namalovány štětcem. Stromathe má obvykle kontrastnější vzory, které často tvoří výrazné linie či geometrické tvary. Listy mají často spodní stranu listů červenou nebo fialovou, což při prosvícení světlem přidává na dojmu.

Jsou oblíbené mezi pěstiteli rostlin pro svou schopnost přežít ve stinných podmínkách a snášet vyšší vlhkost vzduchu. Navíc jsou bezpečné i pro domácí mazlíčky.

Ficus

Ficus je rod rostlin z čeledi morušovníkovité (Moraceae) a má svůj původ v teplých tropických a subtropických oblastech po celém světě, včetně Afriky, Asie, Austrálie a Ameriky.

Jednou z nejcharakterističtějších vlastností ficusů jsou jejich listy. Ty se mohou výrazně lišit v závislosti na konkrétním druhu, ale některé společné rysy jsou pozoruhodné. Mnoho ficusů má kožovité a lesklé velké listy, což jim dává vznešený a elegantní vzhled. Některé druhy mají listy s charakteristickými kresbami a barvami, které tvoří vzory a dodávají listům dekorativní vzhled.

Mezi takové patří například ficus Tineke, ficus Belize nebo ficus Alitissima. Pro náročnější pěstitele je jasnou volbou okouzlující ficus Shivereana. Tyto druhy budou mít nejvíce vybarvenou kresbu pokud jim dopřejete dostatek rozptýleného světla.

Aglaonema

Aglaonema, známá také jako „Chinese evergreen“, je skvělá volba pro všechny milovníky pokojových rostlin. Tyto rostliny patří do čeledi árónovité (Araceae) a pochází z tropických oblastí Jihovýchodní Asie. Jedním z nejzajímavějších rysů aglaonem jsou právě jejich listy, která jsou nejen nádherné a v desítkách barevných variacích, ale také jsou odolné vůči stinným podmínkám v interiéru.

Listy aglaonem mají různorodou paletu tvarů a barev, což je dělá skutečnou vizuální lahůdkou. Mají listy s pestrými pruhy, tečkami nebo kresbami, které tvoří unikátní vzory na povrchu listů. Některé odrůdy mají listy s jasně zelenou barvou, zatímco jiné mají odstíny krémové, stříbrné, růžové nebo červené. Tyto nádherné kombinace barvy a textury dělají z aglaonem výrazné akcenty v každém interiéru.

Začněte třeba snadno sehnatelnou Aglaonemou Crete či Pink Lipstic a poté se můžete pustit do pěstování i extravagantnějších kousků.

Hoya

Tyto rostliny jsou rozšířeny především v teplých a vlhkých oblastech Asie a Austrálie. Mají charakteristické, voskovité listy a nádherné květy. Květy mají různé barvy a tvary, a listy bývají ve velmi zajímavých barevných kombinacích a vzorech. Prosperují na velmi světlém místě, snesou i občasné slunce. Zálivka je potřeba pravidelná a vždy po proschnutí části substrátu. Nejsou náročné na vzdušnou vlhkost v místnosti. Oblíbenými variantami jsou Hoya carnosa (hora masitá), Hoya tricolor, Hoya Lisa Australis, Hoya wayetii, Hoya kerii, Hoya Bella. Jejich atributem je i bezpečnost pro děti a mazlíčky

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!