Ceropegia sandersonii: nenáročná liána s okouzlujícími květy

Ceropegia sandersonii je vytrvalá popínavá liána, která se v přírodě obvykle vinuje kolem jiných rostlin.

Obsah článku

Ceropegia má štíhlé stonky, které mohou dorůst až k několika metrům délky. Listy této rostliny jsou silné, dužnaté a mívají tmavě zelenou barvu. Nejzajímavější co je na ceropegia sandersonii jsou však bezesporu květy.

Každý květ má tvar malého deštníkovitého chapadla s pěti křídlovitými korunními lístky. Ty jsou bílé až krémové barvy a často zdobeny červenými nebo růžovými tečkami, což z nich činí velmi atraktivní pro oko. Květy mají také sladkou vůni, která láká opylovače. Květy dorůstají velikosti několika centimetrů.

Světlo

Ceropegia sandersonii preferuje světlé osvětlení. Neuškodí mu ani občasné přímé slunce, ale pozor, delší doba na slunci by znamenala popálení listů. Umístěte rostlinu poblíž okna s dostatečným světlem.

Teplota

Tato rostlina se cítí nejlépe při střední pokojové teplotě mezi 18-24 °C. V zimních měsících by teplota neměla klesnout pod 10 °C. Vyvarujte se prudkým teplotním výkyvům, které by mohly rostlinu poškodit.

Zálivka

Zálivka je jedním z klíčových aspektů péče o Ceropegia sandersonii. Rostlinu zalévejte pravidelně během vegetačního období (jaro a léto), kdy čile dorůstá. Půda by měla být udržována mírně vlhká, ale ne zcela promáčená. Před zaléváním se ujistěte, že vrchní vrstva půdy má možnost mírně proschnout. V zimních měsících snižte zálivku a ujistěte se, že půda není trvale vlhká. Doporučuji rostlinu zalévat spodem – vyhnete se uhnívání horních listů.

Substrát

Ceropegia sandersonii preferuje propustnou půdu, která umožňuje rychlý odtok vody. Použijte směs zahradního substrátu pro pokojové rostliny s přídavkem perlitu a také s piniovou kůrou, aby se zlepšila odvodnění. Rostlina rovněž prospívá, když má trochu kyselejší půdu.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!