Rhipsalis cassutha – zelené vlasy

Pokud hledáte unikátní a exotickou pokojovou rostlinu, která se bude skvěle hodit do moderního interiéru, neváhejte a vsaďte na Rhipsalis.

Obsah článku

Tato zajímavá epifytická kaktusovitá rostlina pochází z deštných pralesů Jižní Ameriky a přináší do vašeho domova nejen nádherný zelený vzhled, ale také snadnou péči.

Rhipsalis je jedinečná rostlina, která patří do čeledi kaktusovitých (Cactaceae), ale na rozdíl od většiny ostatních kaktusů, které jsou pouštními rostlinami, Rhipsalis pochází z vlhkých tropických pralesů. Je to epifytická rostlina, což znamená, že roste na stromech nebo jiných rostlinách, ale neparazituje na svém hostiteli. Má nezvyklý, kaskádovitý růst a její listy se mohou rozprostírat až několik metrů, což jí dodává dechberoucí a exotický vzhled.

Vzhled rostliny

Má jednoduché, často dlouhé, válcovité nebo zploštělé listy, které jsou obvykle tmavě zelené, ale existují i některé druhy s odstíny červené nebo hnědé barvy. Květy této rostliny jsou drobné, bílé nebo krémové barvy, a mohou se objevovat na koncích jejích větví. Některé druhy Rhipsalis mají i dekorativní bobule, které dodávají rostlině ještě větší půvab.

Péče

Rhipsalis je rostlina, která se těší rostoucí oblibě mezi milovníky pokojovek díky své snadné péči a dekorativnímu vzhledu. Pokud chcete mít krásný exemplář této pokojovky doma, tady je pár tipů pro správnou péči:

  1. Stanoviště: Rhipsalis preferuje jasné, indirektní světlo, ale je také odolná proti stínu. Vyhněte se přímému slunci, které by mohlo spálit její jemné listy.
  2. Půda: Vhodná půda pro Rhipsalis je lehká a dobře propustná. Můžete použít směs pro kaktusy, která zajistí dobrou drenáž.
  3. Zálivka: Rhipsalis nepotřebuje častou zálivku. Nechte substrát mírně vyschnout mezi jednotlivými zálivkami, ať kořeny nejsou přemokřené a neuhnívají.
  4. Vlhkost: Vyšší vzdušná vlhkost prospěje růstu, je ale schopná snášet i sušší podmínky.
  5. Teplota: Rhipsalis roste nejlépe při teplotách od 18°C do 24°C, ale je odolná i proti mírně nižším teplotám.

Druhy rostliny Rhipsalis

Kromě nejznámější Rhipsalis Cassutha je také velmi zajímavý druh Rhipsalis Paradoxa či Rhipsalis Clavata.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!