Peperomia Sacrophylla: fascinujicí listy a nenáročná péče

Peperomia sacrophylla je okouzlující pokojová rostlina, která patří do rozmanitého rodu Peperomia. Pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, kde si v přírodním prostředí vydobyla pozornost svým výrazným vzhledem a jednoduchou péčí.

Obsah článku

Pokud hledáte rostlinu, která vám přinese radost svým exotickým vzhledem a nenáročnými potřebami, Peperomia sacrophylla je skvělou volbou.

Specifikace rostliny

Peperomia sacrophylla je kompaktní rostlina s kaskádovitým vzrůstem. Její listy jsou jedním z hlavních důvodů, proč si tuto rostlinu zamilujete. Jsou sytě zelené, masité a mají zajímavý tvar – jsou srdcovité, s výraznými světlými žilkami, které dodávají listům na atraktivitě. Listy mohou dorůstat průměru i nad 20 cm.

Peperomia sacrophylla preferuje světlé místo, ale vyhněte se přímému slunečnímu záření, které by mohlo spálit její listy. Ideální je umístění na východním nebo západním okně, kde bude dostávat dostatek jemného světla během rána nebo odpoledne. Rostlina prosperuje v teplejších teplotách, ideálně mezi 18-25°C.

Je také důležité zajistit dobrý odvod vody, aby se zabránilo přebytečnému zachycení vlhkosti, což může vést k hnilobě kořenů. Pěstujte ji v dobře propustném substrátu – nejlepší je kombinace piniové kůry, perliti, rašeliny a kokosových vláken. Nezapomeňte ani na drenážní vrstvu z keramzitu.

Jak pečovat o peperomia sacrophylla

  1. Zálivka: Ujistěte se, že je substrát většinově proschlo mezi jednotlivými zálivkami. Pamatujte, že přelití může vést k problémům s kořeny. Rostlinu zalévejte spodem – nechte ji natáhnout vodu z nádoby.
  2. Světlo: Světlé místo s dostatkem rozptýleného světla. Zvládne i mírné ranní či odpolední slunce.
  3. Hnojení: Hnojte rostlinu v období růstu (jaro a léto) mírným a vyváženým hnojivem pro pokojové rostliny. V zimě nehnojte.
  4. Přesazování: Mladé rostliny je vhodné přesazovat každý rok, aby měly dostatek místa pro růst. Dospělé rostliny lze přesazovat podle potřeby, ideálně jednou za 2-3 roky.
  5. Odstraňování uschlých listů: Pravidelně odstraňujte uschlé a poškozené listy, abyste udrželi rostlinu zdravou.

Dobrou zprávou je, že peperomia sacrophylla je nejedovatá rostlina, což ji dělá ideální volbou pro domácnosti s domácími mazlíčky nebo malými dětmi.

Listy peperomia sacrophylla dorůstají velkých rozměrů a mají okouzlující kresbu
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!