Spathiphyllum nebo lopatkovec. Je opravdu nenáročnou klasikou?

Spathiphyllum, známý též jako lopatkovec, vyniká nejen svými nádhernými květy, ale i nenáročností na péči, pokud dodržujete pár základních věcí.

Obsah článku

Spathiphyllum pochází z tropických oblastí Střední a Jižní Ameriky. Stala se oblíbenou pokojovou rostlinou díky svým dekorativním listům, nenáročnosti na světlo a schopnosti čistit vzduch od toxických látek.

Spathiphyllum spadá do čeledi árónovitých a zahrnuje přibližně 40 druhů. V přírodním prostředí roste v deštných pralesích, kde se adaptovala na polostinné a i stinné podmínky. Její lesklé, tmavě zelené listy jsou dlouhé, a vynikají svou elegantní jednoduchostí. Bílé květy ve tvaru lžíce jsou pro rostlin charakteristické a dodávají jí jedinečný vzhled.

Světlo

Spathiphyllum preferuje rozptýlené světlo a zvládá i polostín. Přímé sluneční světlo by mohlo způsobit spálení listů, a vysoká intenzita jejich blednutí, proto je ideální umístit rostlinu na místo kam sluneční paprsky nedosáhnou. Jaké další rostliny se hodí do polostínu?

Zálivka

Zalévání je klíčovým faktorem pro úspěšné pěstování lopatkovce. Rostlina miluje vlhkost, ale nesnáší přebytečnou vodu. Zalévejte až poté, co vrchní polovina substrátu proschne a rostlina začne klopit listy, odhadem cca 8-9 dní. Nenechávejte ale rostlinu úplně přesýchat, dochází pak k oslabování kořenů, které po zalití budou mít větší tendenci uhnívat. V zimních měsících můžete zalévání mírně snížit.

Teplota

Teplota kolem 18-24 °C je ideální. Spathiphyllum netoleruje prudké teplotní výkyvy. Vyhněte se umístění rostliny do průvanu nebo blízko topení či klimatizace.

Substrát a hnojení

Během vegetačního období (jaro a léto) můžete rostlinu hnojit vyváženým tekutým hnojivem pro pokojové rostliny jednou za měsíc. V zimě, kdy rostlina odpočívá, snižte dávkování nebo přestaňte hnojit úplně.
Ideální je klasický substrátový mix tvořený dobře propustnou směsí rašeliny, perlitu a piniové kůry. Nezapomeňte také na organický wormhumus který dodá rostlině dostatek organických živin.

Jak na kvetení lopatkovce

Dovést lopatkovec ke květu může být občas složité. Někdy ani ty nejšťastnější a nejzdravější rostliny nekvetou mimo své přirozené prostředí deštného pralesa. Pokud doufáte, že váš lopatkovec, je nejlepší zajistit jí velmi stálé ideální podmínky, zejména pokud jde o vlhkost vzduchu, rozptýlené světlo a pravidelné hnojení. V optimálních podmínkách kvete rostlina dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Pokud chcete aby vykvetl na jaře, je dobré ho v zimě umístit do chladnější místnosti a snížit zásilku.

Zvadlé listy u lopatkovce

Svěšené listy u lopatkovce znamenají že je čas zalít. Po zálivce se rostlina opět vzchopí a je krásně vzpřímená. Ne vždy se ale jedná o nedostatečnou zálivku – pokud má rostlina svěšené listy i přestože je zalitá, je bohužel velmi pravděpodobné že má uhnilé kořeny a to právě způsobené nadměrnou zálivkou. Rostlinu vyndejte ze substrátu a zkontrolujte. Pokud má opravdu kořeny uhnilé, bude nejlepší ji nechat nově zakořenit ve vodě.

Spathiphyllum - lopatkovec
Spathiphyllum – lopatkovec
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!