Philoderndron Gloriosum: Krasavec z Brazílie ve vašem obýváku

Philodendron gloriosum patří do čeledi Araceae a pochází z tropických oblastí Jižní Ameriky, konkrétně z Brazílie a Kolumbie.

Obsah článku

Tato rostlina je známá pro své velké, srdčité listy s jasným kontrastem mezi tmavě zeleným sametovým povrchem a světle zbarveným žilkováním. Tyto listy mohou dorůstat až do průměru 50cm, což jí dává nádherný a exotický vzhled.

Světlo

Philodendron gloriosum preferuje polostín nebo světlé, rozptýlené sluneční světlo ideálně bez přímého slunečního záření. Vhodným místem pro tuto rostlinu může být prostor poblíž okna, kde dostane dostatek rozptýleného světla.

Zalévání a vzdušná vlhkost

Stejně jako mnoho dalších druhů philodendronů, i philodendron gloriosum preferuje pravidelné, ale střídmé zalévání. Je důležité nechat polovinu substrátu proschnout, aby nedocházelo k přemokření kořenů. Důležité je také udržovat vyšší vlhkost vzduchu, což můžete zajistit například umístěním rostliny poblíž nádoby s vodou nebo použitím zvlhčovače vzduchu. Můžete listy i rosit, ale tímto způsobem voda rychle uschne a vlhkost vzduchu samozřejmě nezvýší. Vyvarujte se chladnému průvanu.

Philodendron gloriosum hnojte běžným hnojivem pro pokojové rostliny od dubna do října, přibližně 1x za tři týdny.

Množení

Rozmnožování Philodendronu gloriosum je možné pomocí řízků. Vyberte si zdravý a silný stonkový řízek a odstraňte spodní listy. Poté umístěte řízek do vlhké půdy nebo vody, kde vytvoří nové kořeny. Během tohoto procesu je důležité udržovat vlhkost a teplotu na stabilních hodnotách.

Variace

Philodendrong gloriosum najdete v několika velmi zajímavých variacích, které teto druh dělají ještě zajímavější:

Philodendron gloriosum ‚Dark Form‘: Tmavší, kulatější listy s jemnou žilnatinou a načervenalým obrysem na okrajích listů.
Philodendron gloriosum ‚Zebra‘: Zářivě bílé, výraznější žilnatina.
Philodendron gloriosum ‚Pink Back‘: Hřbet listů a žilnatina jsou světle růžové.
Philodendron gloriosum ‚Round Form‘: Kulatější listy bez špičky ve spodní části.
Variegated Philodendron gloriosum: Ano! Normální olistění prokládané žlutým nebo krémovým panašováním.

Varování: Jedovatá rostlina

Důležité je zdůraznit, že Philodendrony obsahují jedy, konkrétně šťavelan vápenatý, který může způsobit podráždění trávicího systému v případě požití. Proto je důležité udržovat rostliny mimo dosah dětí a domácích zvířat a vyvarovat se konzumace listů

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!