Žloutnutí listů na pokojových rostlinách. Víte co se děje a jak tomu zabránit?

Se žlutými listy na svých pokojovkách se setkal každý. Jelikož ale neexistuje jednoznačný důvod proč se tak děje, pojďme se podívat na ty nejčastější.

Obsah článku

Může se jednat o banalitu, ale také v problém, který je potřeba řešit včas, abyste o svou rostlinu nepřišli.

O dalších problémech které mohou trápit Vaše pokojovky a spousty užitečných tipů se dozvíte na mém workshopu Jak přežít s pokojovkami.

Žloutnutí listů u pokojových rostlin
Žloutnutí listů u pokojových rostlin je časté. Víte ale co znamená?

Zálivka

Jedním z nejčastějších důvodů žloutnutí listů u pokojových rostlin je nesprávné zalévání. Pokud rostlina trpí nedostatečnou zálivkou, začnou se její listy žloutnout a později zhnědnou a stanou se suchými a křehkými. V extrémních případech mohou listy doslova rozpadnout mezi prsty na prach. Dalším příznakem nízké zálivky je vadnoucí listí a extrémně suchá půda. Pokud při zvednutí květináče pocítíte, že je velmi lehký, zřejmě rostlina trpí nedostatečnou hydratací.

Na druhou stranu, nadměrná zálivka je rovněž velmi častým viníkem žloutnutí listů. Při přemokření a hnití kořenů jsou listy žluté, měkké na dotek a pokud jsou zhnědnuté, mohou se změnit v kašovitou hmotu. Zdá se, že je poněkud paradoxní, že rostlina dokáže uvadnout i při nadměrném zalévání. Aby jste zjistili, zda je problém způsoben přebytečnou vodou, stačí zkontrolovat půdu. Pokud je na dotek mokrá nebo rozmočená, pravděpodobně zaléváme příliš často. Voda by také rozhodně neměla být u kořenů a rostlina nesmí stát ve vodě.

Abychom efektivně řešili otázku zalévání a minimalizovali riziko žloutnutí listů, je vhodné zalévat pravidelně v menším množství a také před každou zálivkou kontrolovat, zda substrát dostatečně proschl. Můžete použít prstovou metodu, nebo lépe, zapichovací hydrometr. Alfa omega je, aby byla rostlina zasazena v substrátovém mixu, který je vzdušný a dobře odvádí vodu. Nesmí v něm chybět perlit, piniová kůra a rašelina. Podstatná je i správná drenážní vrstva, tvořena nejčastěji keramzitem.

Stáří a přirozený cyklus rostlin

Žloutnutí listů může být také důsledkem přirozeného stárnutí rostliny. Je to přirozený proces, který je neodvratitelný. Starší listy, které jsou již „vyčerpané“, začínají žloutnout od okrajů směrem ke středu a postupně odumírají. Pokud rostlině rostou nové a zdravé listy, jedná se o velmi náročný energetický proces, a tak rostlina obětuje nejstarší listy, aby mohla vstřebávat živiny a energii pro nový růst. Tento přirozený cyklus je zcela normální a součástí životního cyklu rostliny. Pokud tedy rostlině žloutnou nejčastěji spodní listy a to v malém počtu a zbytek listů je zdravý, není se jeho bát. Nejčastěji se s tím setkáme u alocásií, philodendronů či ficusu.

Škůdci a choroby

Žloutnutí listů může být způsobeno napadením škůdci a chorobami. Mšice, třásněnky nebo svilušky jsou častým původcem žloutnutí listů a je potřeba jednat rychle. Pokud rostlina vykazuje známky map na listech, nezvyklého zabarvení a světlání listů, rychlého osychání a hnědnutí konců listů, fleků a celkového rychlého odumírání a žloutnutí, je s velkou pravděpodobností na vině napadení a je potřeba řešit problém ihned. S největší pravděpodobností škůdce velmi brzy odhalíte i pohledem.

Živiny: nedostatek či přehnojení

Napadlo vás někdy, že je pravděpodobnější, že rostlina trpí nadměrnou koncentrací živin než nedostatečnou? Hnojiva, která běžně používáme pro naše rostliny, jsou v pohledu na složení v pořádku, ale často doporučené dávkování je příliš vysoké, a navíc mnozí mají tendenci je aplikovat častěji, než by bylo vhodné. Kolikrát jste hnojili rostliny a bylo to častěji nebo více než je doporučeno s otázkou „jak by to mohlo uškodit“? Ano, může to uškodit a to vcelku dost. Voda v substrátu se odpařuje a v půdě zůstávají zbytky solí a minerálů které způsobují problémy, jako jsou žloutnoucí listy a spálené kořeny. Často můžete pozorovat i solné mapy na listech. Pravidelné důkladné proplachování substrátu/přesazování pomůže rostlinám zbavit se přebytečných solí, které se v půdě nahromadily. Také hnojte opravdu jen tak jak je doporučeno a spíše méně.

Pokud se chcete dozvědět další rady a tipy jak se správně starat o své pokojovky, přihlaste se na můj workshop!

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!