Jaké jsou typy slunečního světla pro vaše pokojovky a jak je rozlišit?

Sluneční světlo, jako klíčový faktor pro zdravý růst a vitalitu pokojových rostlin si zasluhuje vaši plnou pozornost.

Obsah článku

Abyste zajistili optimální podmínky pro naše rostliny a tím jejich prosperitu, růst a zdraví musíme si osvojit znalosti o různých typech slunečního světla a jeho dopadech na různé druhy rostlin.

Přímé vs. nepřímé sluneční světlo

Základem je rozlišení mezi dvěma základními typy slunečního světla: přímým a nepřímým. Oba typy osvětlení jsou běžné v interiérech a každý má specifické vlastnosti, které ovlivňují stav vaší rostliny. Porozumění těmto rozdílům vám umožní najít rostlinám ideální místo tak, aby každá z nich získala tolik slunečního světla, kolik potřebuje.

Přímé sluneční světlo

Přímé sluneční světlo představuje sluneční paprsky, které bezprostředně dopadají na rostliny. Často je můžeme najít na okenních parapetech nebo v prostorách, kde sluneční záření přímo proniká skrze okna. V případech, kdy máte omezený přístup k přirozenému slunečnímu světlu, existuje řešení využití moderních LED grow světel, která mohou sloužit jako efektivní náhrada za sluneční záření a podpořit zdravý růst rostlin.

Nepřímé sluneční světlo

Nepřímé sluneční světlo se vytváří, když sluneční paprsky procházejí nějakým druhem filtru nebo jsou rozptýleny předtím, než dopadnou na rostliny. V praxi to znamená, že můžeme využít průsvitných závěsů nebo umístit rostliny za nábytek či jiné rostliny, které působí jako přirozené filtry. Tímto způsobem můžeme lépe kontrolovat množství světla, které na rostliny dopadá.

Vysoké, střední a nízké osvětlení

Dalším klíčovým prvkem je vymezení tří standardních úrovní intenzity světla: vysoká, střední a nízká. Každá rostlina má specifické požadavky na osvětlení, a proto je důležité vybrat vhodné místo pro každý druh, který doma máte.

Vysoká intenzita světla

Rostliny s nároky na vysoké intenzitu vyžadují hodně slunečního světla, přičemž potřebují přímé nebo nepřímé sluneční záření po většinu dne (alespoň 6 hodin denně). K takovým rostlinám patří například ficus benjamina, většina druhů palem, orchideje, croton, hoya, sukulenty. Pamatujte, že vysoká intenzita světla může místy způsobit spálení listů, takže je důležité rostliny sledovat a případně upravit jejich umístění.

Střední intenzita světla

Právě střední intenzitě světla odpovídá nejčastěji nepřímé světlo. Najdete ho například kousek od oka, kam nedopadají silné polední a odpolední paprsky:

  • Filtrované sluneční světlo: Je přímé, ale prochází filtrací, například záclonami, markýzou nebo stromem za oknem. Můžeme také dosáhnout filtrování umístěním rostliny dále od okna.
  • Nepřímé sluneční světlo: Rostlina se nachází ve stínu, ale v prostoru, kde je dostatečně jasné sluneční světlo. Může být umístěna za jinou rostlinou nebo nábytkem.
  • Částečné sluneční světlo: Přímé sluneční světlo je k dispozici jen po určitou dobu dne, například ráno nebo pozdní odpoledne. Takové podmínky často najdeme u východních oken.

Mezi oblíbené rostliny, které se cítí dobře ve střední intenzitě světla a nepřímém světle, patří například epipremnum, philodendron, monstera, aglaonemy a další.

Nízká intenzita světla

Rostliny snášející nízkou intenzitu světla mohou prosperovat i v prostorech s omezeným přístupem k přirozenému slunečnímu světlu – ve stínu. O jaké rostliny se jedná se dozvíte v mém článku jaké vybrat pokojovky do stínu.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!