Epiphyllum anguliger: Tajemná krása rybí kosti

Epiphyllum anguliger, známá také jako "rybí kost" nebo "fishbone cactus, je fascinující epifytická rostlina, která patří do rodiny kaktusů.

Obsah článku

Její exotický vzhled a nádherné květy ji činí jedinečnou volbu pro milovníky rostlin, sběratele, i začínající pěstitele.

Původ a název

Epiphyllum anguliger je epifytický kaktus, což znamená, že roste na jiných rostlinách, jako parazit, ale nevytahuje živiny z hostitele, ale spoléhá na atmosférický prach a dešťovou vodu. Pochází z deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky, kde roste na stromech a skalách. Jeho jméno „anguliger“ je odvozeno z latinského výrazu „angulus“, což znamená „úhel“, což odkazuje na charakteristický tvar jeho listů.

Vzhled

Listy jsou hlavním důvodem, proč si tato rostlina získala mnoho obdivovatelů. Mají unikátní, protáhlý tvar šestibokého zubu, což jim dalo název „rybí kost“. Listy jsou tmavě zelené a na povrchu mají výrazné hranice a tmavé proužky.

Dalším působivým prvkem Epiphyllum anguliger jsou jeho květy. Tento kaktus kvete v noci, což dodává tomuto procesu magii. Květy jsou velké a mají bílou barvu s jemným nádechem zelené nebo krémové. Některé odrůdy mohou mít také nádech fialové nebo růžové barvy. Květy jsou velmi vonné, což přitahuje noční motýly a další hmyz, který jim pomáhá s opylováním.

Správná péče

Epiphyllum anguliger je relativně nenáročná rostlina na péči a následující tipy vám pomohou dosáhnout zdravé a krásné rostliny:

  1. Světlo: Rostlina potřebuje světlé, nepřímé světlo. Vyberte místo poblíž okna, kde dostane dostatek jemného světla během dne, ale vyhýbejte se přímému slunečnímu záření, které by mohlo poškodit listy.
  2. Teplota: Epiphyllum anguliger preferuje teplé prostředí, s teplotami mezi 18-25°C během dne a mírnějšími teplotami kolem 15-18°C v noci.
  3. Zálivka: Zalévejte rostlinu pravidelně, ale dejte pozor na přebytečnou vodu. Půda by měla být mírně vlhká, nikoli promáčená. V létě obvykle vyžaduje častější zálivku než v zimě.
  4. Vlhkost: Epiphyllum anguliger preferuje vyšší vzdušnou vlhkost, ale je poměrně odolná i v běžných domácích podmínkách.
  5. Půda: Pro pěstování je ideální použít substrát pro epifytické rostliny nebo směs na bázi kůry, rašeliny a perlitu, která zajistí dobrou odvodnění a zároveň zachová vlhkost pro kořeny.
  6. Hnojení: Hnojte rostlinu v období růstu (jaro a léto) hnojivem pro kaktusy nebo kvetoucí rostliny. V zimě snižte frekvenci hnojení.
epiphyllum anguliger
Epiphyllum anguliger zaujme každého tvarem svých dlouhých listů
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!