Jaký je nejlepší substrát pro monstery?

Monstery jsou tropické popínavé rostliny pocházející z deštných pralesů v jižním Mexiku a Střední Americe.

Obsah článku

Monstery jsou oblíbené nejen pro své nádherné velké listy s fenestrací, ale také protože nejsou náročné na pěstování. Musíte však dodržet několik klíčových bodů a jedním z nich je volba správného substrátu.

Přestože jim nevadí vysoká vlhkost vzduchu, kterou jako tropické rostliny naopak ocení, nemají rády přemokřený substrát. Ten totiž může vést k rychlému hnití kořenů, žloutnutí listů a celkové smrti rostliny.

Směs pro monstery měla být dobře propustná a dobře vysychající. Důležitá je správná drenáž v květináči, jako je například vrstva keramzitu na dně.

Pokud chcete být s míchání substrátu a potřebách monstery opravdoví profíci, přihlaste se na jeden z mých workshopů a naučte se pokojovky pěstovat v klidu a s radostí!

Monstera deliciosa
Monstera deliciosa

Co by mělo substrát tvořit?

Cílem je vytvořit lehkou směs, která dobře odvádí vodu a zajišťuje dostatečné provzdušnění kořenů. za mě je nejlepší použití těchto materiálů:

  • rašelinový substrát pro pokojové rostliny
  • piniová kůra (frakce 15-25mm je moje oblíbená)
  • perlit
  • rašeliník
  • aktivní uhlí
  • worm hummus – biologické hnojivo z exkrementů kalifornských žížal

Jaké poměry?

Smíchejte jeden díl substrátu pro pokojovky, jeden díl tvořený rašeliníkem a piniovou kůrou a jeden díl perlitu. Já doporučuji také přidat worm hummus v poměru 1:10 jako účinné doplnění živin. Aktivní uhlí je složka pro zlepšení provzdušnění a přidejte ho pouze malé množství.

Jaké pH půdy je pro monsteru vhodné?

Stejně jako mnoho jiných pokojových rostlin libují si i monstery nejlépe v mírně kyselé půdě. Monsterám vyhovuje pH půdy mezi 5,5 a 7,0. Příliš kyselá nebo příliš zásaditá půda může způsobit problémy s příjmem živin. Pokud se budete držet poměrů složek v substrátu které jsou uvedeny výše, nemělo by dojít k výkyvům v pH. Pokud si i tak chcete ověřit zda je pH v pořádku, můžete využít měřič či jednorázové sady na měření.

Kdy monsteru přesazovat

Ideální je přesazení jedenkrát do roka a to na jaře, monstery ovšem vcelku dobře snášejí přesazení kdykoliv do konce října. Pokud přesazujete, použijte větší květináč pouze v případě, že již kořenový bal dosáhl kapacity toho starého a poté zvolte velikost maximálně o 2-4cm větší. Není vhodné aby byl květináč zbytečně větší než je kořenový bal. Pokud máte rostliny z řízku, sázejte až ve chvíli kdy se vytvořily dostatečně vzrostlé kořeny, aby rostliny měla dostatek síly na uchycení se v substrátu.

Monstera deliciosa
Monstera deliciosa
Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!