Nejlepší substrát pro philodendron?

Přestože Philodendronu nevadí vysoká vlhkost vzduchu, kterou jako tropické rostliny naopak ocení, nemají rádi nepropustný a přemokřený substrát. Ten totiž může vést k rychlému hnití kořenů, žloutnutí listů a celkové smrti rostliny.

Obsah článku

Směs pro philodendrony by měla být dobře propustná a dobře vysychajicí. Důležitá je správná drenáž v květináči, jako je například vrstva keramzitu na dně. Zároveň jsou ale důležité složky jako kokosové vlákno, které část vody absorbují a ke kořenům ji distribuují postupně.

Znak špatného substrátu

Příznaků použití nesprávného substrátu je hned několik.

Philodendrony mají specifické nároky na substrát a pokud zvolíte nevhodný, rostlina má problémy s růstem a vývojem- Vyžadují dobře propustnou půdu. Pokud tedy půda kolem kořenů vašeho philodendronu nikdy zcela nevyschne, může to znamenat, že je třeba zlepšit odvod vody, aby rostlina mohla prospívat. Dalším častým problémem je nepropustná a hustá půda. V silně zhutněné půdě se rostlinám špatně roste, protože kyslík, látky a voda nemají správný přístup ke kořenům a rostlina omezí růst a začne chřadnout.

Když jsou kořeny philodendronu přemokřené, rostlina často reaguje zkroucením a zežloutnutím listů. Listy jsou také na dotek měkké a ochablé.

Co by mělo substrát tvořit?

Cílem je vytvořit lehkou směs, která dobře odvádí vodu a zajišťuje dostatečné provzdušnění kořenů. Je ale také potřeba část vody zadržet a rostlině ji dodávat postupně, což umí jak rašelina, tak kokosové vlákno. Je tedy nejlepší použít tento mix:

  • rašelinový substrát pro pokojové rostliny
  • piniová kůra (frakce 15-25mm je moje oblíbená)
  • perlit
  • kokosové vlákno/chipsy
  • aktivní uhlí
  • worm hummus – biologické hnojivo z exkrementů kalifornských žížal

Jaké poměry?

Smíchejte jeden díl rašelinového substráru, jeden díl tvořený kokosem, dva díly piniové kůry a jeden díl perlitu. Já doporučuji také přidat worm hummus v poměru 1:10 jako účinné doplnění živin. Aktivní uhlí je složka pro zlepšení kysličení a přidejte ho pouze malé množství.

Substrát
Správně namíchaný substrát

Jaké pH půdy je pro philodendron vhodné?

Obecně platí, že půda pro philodendrony by měla mít pH mezi 6,0 a 6,5. To je jen o něco málo kyselejší než neutrální. Pokud je pH půdy nízké, může dojít k úhynu bakterií a živin, které rostlina potřebuje ke svému růstu, což může philodendronu uškodit. Pokud si i tak chcete ověřit zda je pH v pořádku, můžete využít měřič či jednorázové sady na měření. Philodendron potřebuje dusík, fosfor, draslík a hořčík, aby zdravě rostl. Tyto živiny lze do půdy přidávat pomocí hnojiv, za mě maximálně jednou do měsíce v době vegetace jaro-podzim.

Kdy philodendron přesazovat

Ideální je přesazení jedenkrát do roka a to na jaře, philodendrony ovšem vcelku dobře snášejí přesazení kdykoliv do konce října – listopadu. Pokud přesazujete, použijte větší květináč pouze v případě, že již kořenový bal dosáhl kapacity toho starého a poté zvolte velikost maximálně o 2-4cm větší. Není vhodné aby byl květináč zbytečně větší než je kořenový bal. Pokud máte rostliny z řízku, sázejte až když mají dostatečně vyvinuté kořeny, aby se v substrátu rostlina dobře rozrostla.

Rozhodně doporučuji přesadit každou nově zakoupenou rostlinu, pokud není ve správném typu substrátu a to nehledě na roční období.

Jak často zaléváte?

Zaléváte rostliny jedno či dokonce vícekrát týdně – což tedy výrazně nedoporučuji:) Nebo na zalévání často zapomínáte kvůli nabitému programu?

Způsob zalévání by měl ovlivnit strukturu substrátu kterou byste měli použít pro philodendrony i ostatní rostliny. Pokud zaléváte minimálně jednou týdně, doporučuji přidat více perlitu, který odvádí přebytečnou vodu.
Máte hodně práce a na rostliny zapomínáte, zvyšte množství kokosového vlákna ve směsi, abyste zajistili dostatečné zadržení vody.

Picture of Lucie Pluhařová
Lucie Pluhařová
Facebook
Twitter
LinkedIn

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!

Darujte znalosti, které vytrvají celý život

Obdarujte své nejbližší workshopem pokojovek a darujte znalosti, které neuvadnou. Naučím vás péči o rostliny tak, aby kvetly dlouhodobě, ať už je venku zima nebo léto. Bude to nejen o teorii, ale také se zamažeme od hlíny a já vás provedu vším, co k správné peči o pokojovky patří.

Kontakt

Nebo mi napište na email, instagram, facebook.

Pokud nemáte zrovna čas, nevadí.
Zanechte mi vaše tel. číslo a já se vám ozvu.

Přihlaste se k odběru

Připojte se zdarma k naší komunitě milovníků pokojových rostlin a nezmeškejte žádnou novinku!